Klasa 3D na wystawie Wieża smaków w Ratuszu

W tym roku Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Z tej okazji miasto przygotowało szereg „smakowitych” wydarzeń. Jednym z nich jest przygotowana przez Muzeum Krakowa wystawa Wieża smaków, którą odwiedziły dzieci z klasy 3D w Wieży Ratuszowej. Wieża smaków to wystawa poświęcona historii kultury jedzenia od czasów najdawniejszych, aż po dzień dzisiejszy. Wystawa została podzielona na trzy części. Ekspozycję otwiera Biesiada staropolska, opowieść osnuta wokół wątków związanych z obyczajami związanymi z organizowaniem uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego. W tej części pokazana została m.in. ewolucja na przestrzeni wieków naczyń i akcesoriów stołowych. Znajdują się tam także informacje o najstarszych przepisach kulinarnych, dostępności i pochodzenia wybranych produktów i przypraw. Tradycje żywieniowe miejskich elit znacznie odbiegały od tego czym na co dzień posilali się zwykli mieszkańcy. Kolejna część wystawy, Na krakowskim rynku poświęcona jest więc przede wszystkim dawnej lokalnej kuchni popularnej i ubogiej. W tym miejscu przedstawiona została działalności wybranych branż spożywczych w dawnym Krakowie, przede wszystkim piekarskiej i jej sztandarowemu produktowi, czyli obwarzankowi. Ostatnia część wystawy – W dobrym smaku – koncentruje się na obecności cukru w jadłospisie i przemianach jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. To dzięki cukrowi spopularyzowały się takie napoje jak kawa, herbata czy czekolada. Cukier sprawił, że pojawiły się słodkie desery i lody, a wraz z nimi pierwsze kawiarnie i cukiernie. Po odwiedzeniu Wieży smaków dzieci spacerowały po Rynku, kupiły precle krakowskie, karmiły gołębie. Z okazji Dnia pisania listów odwiedziły też pocztylion stojący na płycie Rynku.
Comments are closed.