Tydzień owoców i warzyw z małopolskich sadów

REALIZUJĄC PROGRAM SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W AKCJI:
TYDZIEŃ OWOCÓW I WARZYW Z MAŁOPOLSKICH SADÓW
19 – 23 PAŹDZIERNIKA 2015 R.

OTO NASZE PROPOZYCJE:

warzywa i owoce

KONKURS NA PRZEPIS KULINARNY – klasy 1 – 6 – w ciągu całego roku zbieramy przepisy na zdrowe przysmaki, by w maju wydać naszą szkolną książkę kucharską – 162 zdrowe przysmaki! Tym razem czekamy na przepisy z wykorzystaniem owoców i warzyw: format A – 4, należy podać składniki, sposób wykonania, zdjęcie potrawy lub rysunek oraz autora – do 22 października s. 5

WARSZTATOWE LEKCJE WYCHOWAWCZE poświęcone degustacjom oraz omówieniu walorów zdrowotnych owoców i warzyw.

OWOCOWO – WARZYWNE II ŚNIADANIE – w całej szkole! – wtorek 20 października, klasy 4 – 6 do 16 października, przynoszą do Pani Woźnej odpowiednie siatki.

FILM EDUKACYJNY Z CYKLU „ŚMIETNIK W MOJEJ GŁOWIE”, prezentowany na apelu – wszystkie klasy wg harmonogramu.

KONKURS PLASTYCZNO – TECHNICZNY – OWOCOLUDKI – klasy 1 – 3 prace należy wykonać do 20 października. Z każdej klasy należy wybrać 5 najlepszych prac – wystawa w holu głównym.

Klasy 4 – 6 – LEKCJE PLASTYKI INSPIROWANE OWOCAMI I WARZYWAMI. Prosimy o wykonanie prac – format minimum A – 3, technika dowolna. Najlepsze prace należy złożyć w sali 5, do 19 października.

KOLOROWY TYDZIEŃ:
Poniedziałek – w kolorach czerwonej porzeczki, wiśni i czereśni.
Wtorek – w kolorach kapusty, sałaty, agrestu i ogórka.
Środa – w kolorze marchewki, pomidora, czerwonej papryki.
Czwartek – w kolorze borówek, śliwek węgierek, czarnej porzeczki.
Piątek – w kolorze żółtych jabłek, papryki i mirabelek.

KONKURS DLA RODZICÓW I NAUCZYCIELI: PRZEPIS KULINARNY na zdrową potrawę z wykorzystaniem regionalnych, małopolskich owoców i warzyw. Wersja papierowa s. 5 lub elektroniczna – adres biblioteki.

Zapraszamy całą społeczność szkolną do wspólnej nauki i zabawy
Zespół ds. promocji zdrowia

Comments are closed.