22 września w 2a obchodziliśmy hucznie klasowy Dzień Jabłka. Dzieciaki poznały historię jabłek, dowiedziały się, gdzie znaleziono najstarszą jabłoń na świecie, zobaczyły jak wygląda jabłoń we wszystkich porach roku. Poznały też walory zdrowotne i wpływ jedzenia jabłek na organizm człowieka. Pisaliśmy notatkę – dlaczego warto jeść jabłka. Degustując aż 11 gatunków jabłek uczniowie wybierali te, które im najbardziej smakowały i wpisywali ich nazwy w kształt papierowych jabłek. Były też zadania matematyczne z jabłkami. Następnie rozpoczęły się warsztaty kulinarne. Dzieci prezentowały przyniesione przez siebie dania z jabłek, zachęcały kolegów do ich degustacji. Później mogły ich oczywiście wszystkich spróbować. W degustacji uczestniczyły zaproszone do klasy panie dyrektor: p. Renata Szewczyk i p. Beata Litewka, które były zachwycone zajęciami i postawą uczniów, a przede wszystkim ogromnym zaangażowaniem rodziców w przygotowanie tych różnorodnych dań. Na naszych klasowych stołach zagościły: dwa rodzaje szarlotki, racuchy, naleśniki z jabłkami, pancake z jabłkami, mus jabłkowy, jabłka prażone z cynamonem, surówka z jabłka i marchewki, ryż zapiekany z jabłkami, muffinki z jabłkami, marmolada jabłkowo – dyniowa oraz kompot z jabłek i marchewki z goździkami. To była prawdziwa uczta dla podniebienia! Pod koniec zajęć dzieci aktywnie brały udział w wyciskaniu świeżego soku jabłkowego, którego oczywiście mogły spróbować. Nie obyło się bez dokładek!